Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo prof dr Vujica Lazović primio direktora Majkrosofta za centralnu i istočnu Evropu Marsela Šnidera

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo prof dr Vujica Lazović primio direktora Majkrosofta za centralnu i istočnu Evropu Marsela Šnidera
Datum objave: 25.08.2010 14:17 | Autor: Ministarstvo za informaciono drustvo

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo prof.dr Vujica Lazović je danas u Podrgorici primio  direktora Majkrosoft-a za centralnu i istočnu Evropu g-dina Marsela  Šnidera.  Dosadašnja saradnja izmedju Vlade Crne Gore i Majkosofta, kao najveće svjetske softverske kompanije,  je tokom razgovora, ocijenjena kao izuzetno značajna i uspješna. Posebno su naglašeni rezultati koje je Vlada Crne Gore zajedno sa Majkrosfotom kao streteškim partnerom , ostvarila na polju zaštite prava intelektualne svojine, legalizacije i licenciranju softvera.  Konstatovano je da je upravo kvalitetna saradnja Vlade Crne Gore i Majkrosofta, započeta još 2005.godine uslovila implementaciju uspješnih informatičkih rješenja čime je Crna Gora postala regionalni lider u razvoju informacionog društva .

Zaključeno je da će i u narednom period, u skladu sa težnjama  Crne Gore da odgovori zahtijevima evropskih i evroatlantskih integracija, posebna pažnja biti posvećena razvoju elektoronske uprave u Crnoj Gori  i korištenju informacionih tehnologija u javnom sektoru pri čemu je iskazana  maksimalna spremnost Majkrosofta da i dalje bude strateški partner na tom putu.

- Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastankom  sa predstavnicima Majkrosofta u kojem smo razgovarali o nizu značajnih tema na polju naše dalje saradnje,. Posebno interesantna ideja jeste ona da se u Crnoj Gori otvori jedan inovativni, odnosno razvojni Majkrosoft centar. Ako je Irska dugo godina bila centar softverske Evrope, zašto to ne bi bila i Crna Gora koja nije mnogo manja. Takođe razgovarali smo i o mogućnosti zajedničkog nastupa Vlade Crne Gore i Majkrosofta u pravcu jačanja domaćih informatičkih kompanija. Činjenica je da veliki broj tendera dobijaju kompanije sa strane i tu nije samo riječ o odlivu sredstava već i o tome da postajemo zavisni od softverskih kompanija van Crne Gore, tako da u tom smislu moramo podržati domaći IT sektor. Posebno nas raduje ponuda Majkrosofta da zajedno radimo na realizaciji nacionalnog PC programa i da zajedno sa Majkrosoftom, koristeći informatička rješenja poboljšamo turističku ponudu Crne Gore.  – rekao je prof. dr Vujica Lazović.

Direktor Majkrosofta za centralnu i istočnu Evropu Marsel Šnider zahvalio se Vladi Crne Gore i prof. dr Vujici Lazoviću na strateškom partnerstvu koje traje od 2005.godine i dodao:

- Crnogorska Vlada je u posljednjih nekoliko godina uradila zaista izvanredan posao u pronalaženju i implementiranju kvalitetnih rješenja iz oblasti informacionih tehnologija, kakav je slučaj sa, recimo, projektom e-govermenta, odnosno Vlade bez papira, kojim su se uštedjela značajna finansijska sredstva. Takođe, poslovi koji se rade u pravcu stvaranja informacionog društva predstavljaju pravi put. Zbog svega toga Crna Gora za Majkrosoft predstavlja značajno tržište i želimo i da budemo prisutni  na njemu, i da investiramo. Zato će Majkrosoft saradnju sa Vladom Crne Gore nastaviti i u budućnosti, usmjeravajući se i na oblasti obrazovanja, odnosno turizma i truditi se da Vašoj državi pomognemo u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.