Manja slova Veća slova RSS

>

Potpisan Ugovor sa crnogorskim Telekomom

Datum objave: 14.05.2010 13:15 | Autor: Ministarstvo za informaciono drustvo

Ispis Štampaj stranicu


Danas je, u Kongresnoj sali hotela „Podgorica“ svečano potpisan Ugovor o pružanju telekomunikacionih usluga između Ministarstva za informaciono društvo i crnogorskog Telekoma. Ispred Ministarstva za informaciono društvo Ugovor je potpisao potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo prof. dr Vujica Lazović, a potpisnici ispred crnogorskog Telekoma bili su predsjednik odbora direktora g-din Danijel Sas i izvršni direktor g-din Slavoljub Popadić.

Prisutnim gostima i predstavnicima medija obratio se potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo prof.dr Vujica Lazović:

- Ministarstvo za informaciono društvo je prije dva mjeseca pokrenulo inicijativu koju je Vlada Crne Gore prihvatila, da se sprovede jedinstveni pregovarački postupak, sa crnogorskim Telekomom u pogledu obezbjeđivanja telekomunikacionih usluga za sve potrošačke jedinice korisnika budžeta Crne Gore. Vlada je ovlastila Ministarstvo za informaciono društvo da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a rezultat tog pregovaračkog postupka sa crnogorskim Telekomom je ovaj današnji Ugovor. Izuzetno smo zadovoljni sa ovim Ugovorom, tim prije što smo postigli velike uštede za Vladu Crne Gore. Svi postojeći linkovi koristiće se sa duplim kapacitetom po istim cijenama, napravili snmo optički prsten koji će obezbjediti pun komfor i komunikaciju u funkciji razvoja čitavog serijala informatičkih rješenja. Ovo što smo uradili je kontinuitet naše dobre saradnje sa Telekomom. I zbog toga je Crna Gora između ostalog prije nekoliko dana po izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma na prvom mjestu od zemalja koje nijesu članice Evropske Unije u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi po nivou ostvarene konkurentnosti, što je zaista veliko priznanje.

Vi znate da u Vladi već tri mjeseca koristimo module elektronskih rješenja, imamo elektornsku Vladu, a na mjesečnom nivou zahvaljujući tome ostvarimo mjesečnu uštedu od 30.000 do 50.000 eura. To će biti i više kada do kraja godine implementiramo sistem za elektronsko upravljanje dokumentima – rekao je, između ostalog, prof. dr Vujica Lazović.

Potom je riječ uzeo predsjednik odbora direktora crnogorskog Telekoma g-din Danijel Sas:

- Zadovoljstvo nam je što smo danas u mogućnosti da potpišemo ovako važan i vrijedan ugovor. Zaista smo ponosni što će naša moderna telekomunikaciona rješenja biti stavljana u službu crnogorskih građana i Vlade Crne Gore. Korišćenje savremenih tehnologija će državnim institucijama omogućiti unaprijeđenje efikasnosti i efektivnosti rada. Zahvaljujući ugovoru koji potpisujemo danas, Vlada će ostvariti značajne uštede, što je posebno važno u vremenu obilježenom ekonomskim izazovima. Ovaj ugovor predstavlja nastavak saradnje između Crnogorskog Telekoma i Ministarstva za informaciono društvo - ranije smo zajednički ujedinili snage u naporima da povećamo korišćenje interneta u Crnoj Gori, i omogućili đacima iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola, kao i građanima zrelije dobi, da upoznaju sve prednosti korišćenja interneta. Ponosni smo što naši proizvodi i usluge mogu da poboljšaju kvalitet života i rada crnogorskih građana. Kao vodeća ICT kompanija u zemlji, mi imamo posebnu odgovornost da budemo prvi partner Crnoj Gori na putu ka transformaciji u informatičko društvo i društvo znanja. Naša misija je da omogućimo pristup modernim telekomunikacionim servisima za što više ljudi u Crnoj Gori. Potpisivanjem ovog ugovora danas, mi smo za korak bliži ostvarenju te misije – rekao je Sas.

Ugovor o pružanju telekomunikacionih usluga vrijedan je 1.455.410,04 € i obuhvata 44 državne institucije i ukupno 365 usluga koje iste koriste kao što su: Mipnet ( Montenegrin IP Network ), dodatni MIPnet servisi ( RAS pristup,Extranet, Managed Service, Busines Multi VPN ), iznajmljene linije interneta, zakup mjesnih i međumjesnih vodova; iznajmljena optička vlakna kapaciteta GE. Novi ugovor budžetu Crne Gore donio je uštede koje na dan potpisivanja iznose približno 300.000 € ili preciznije 289.203 €, a do kraja 2010. godine ovaj ugovor će kroz aktiviranje dodatnih servisa državi donijeti uštede od 808.347,82 € odnosno posmatrano kumulativno i na godišnjem nivou uštede će iznositi 1.097.550,82 , dok puna iskorištenost svih benefita definisanih u ugovoru premašuje 2 miliona eura.

Ministarstvo za informaciono društvo je kroz pregovarački postupak obezbijedilo: duplo povećanje kapaciteta svih linkova u okviru već definisane cjenovne politike ; 90 gratis lokacija za Mipnet ; povezivanje osam objekata državnih institucija putem optičkog kabla sa povoljnom priključnom taksom i mjesečnim održavanjem, besplatnih 60 Mbps i monitoring svih linkova, a uštede na današnji dan su ostvarene kroz korekciju protoka brina i isključenje nekih lokacija ; po osnovu ujednačavanja cijena za iste servise za sve državne organe ; po osnovu gratis povećanja protoka i priključenja novih lokacija , kao i kroz povezivanje nove zgrade Vlade na optiku.