Manja slova Veća slova RSS

>

Riga: Obraćanje potpredsjednika Vlade, prof.dr Vujice Lazovića na Samitu zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine

Riga: Obraćanje potpredsjednika Vlade, prof.dr Vujice Lazovića na Samitu zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine
Datum objave: 05.11.2016 17:00 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu Video Video


MIDTMIDT


Potpredsjednik Vlade Crne Gore, prof.dr Vujica Lazović
govor na Samitu zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine
Riga, 5. Novembar 2016.


Poštovani premijeru Li,
Uvažene kolege,
Dame i gospodo,

Sve vas srdačno pozdravljam u ime Vlade Crne Gore! Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se ove godine susreli u jednoj od Baltičkih država i to u Letoniji sa kojom Crna Gora ostvaruje stalni napredak u saradnji i od koje ima snažnu podršku na putu prema članstvu u EU.

Za saradnju NR Kine i zemalja CEE, sada već tradicionalni godišnji samiti šefova vlada služe kao najvažniji pokretač i najpouzdanija potpora za saradnju, a postaju i prepoznatljivi po svojoj uspješnosti.

Zahvaljujući ovim susretima u okviru mehanizma 16+1 pokreće se sve više praktičnih i konretnih projekata saradnje. Crna Gora koja ove godine obilježava deceniju uspostavljanja diplomatskih odnosa sa NR Kinom, orjentisana je na unapređenje budućih odnosa i podizanje crnogorsko-kineskog partnerstva na veći nivo.

Od obnove svoje državnosti Crna Gora je prioritetno posvećena ekonomskom razvoju i dinamično korača ka EU. Od ekonomski najnerazvijenije jugoslovenske republike stvorili smo jednu od najperspektivnijih država na Balkanu. Tako smo, u proteklih deset godina ostvarili odličan tempo rasta po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,2 odsto, i u značajnoj mjeri uspjeli da relativizujemo negativne eksterne uticaje ekonomske krize. Prije 10 godina smo bili na 30 odsto evropskog prosjeka po pokazatelju BDP/stanovniku po kvalitetu kupovne moći, a danas smo na između 41 i 42 odsto.

Razlog ovakvom uspjehu je svakako i realizacija strateških prioriteta državne politike usmjerena ka evroatlantskim integracijama. Crna Gora je faktički članica NATO-a,dok pregovori za člansto u EU teku planiranom dinamikom. U periodu pred nama, očekuje se ubrzanje ekonomskog rasta i povećanje životnog standarda građana na nivou razvijenih evropskih država.

Potencijal za ubrzanje ekonomskog rasta vidimo i u okviru saradnje 16+1. Ono što nas posebno raduje činjenica da ovogodišnji 5.samit pokazuje da se praktična saradnja NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nalazi na novoj istorijskoj polaznoj tački. Ideje, projekti, planovi koji su do sada bili samo na papiru polako počinju da postaju dio realnosti.

Dobar primjer za to je Crna Gora u kojoj se realizuje jedna od najvećih investicija u okviru mehanizma 16+1. Izgradnja prvog autoputa u Crnoj Gori i prvog koji gradi kineska kompanija. Put će povezivati Jadransku obalu, preko Beograda i Budimpešte, sa Centralnom i Zapadnom Evropom.

Ova velika investicija dodatno doprinosi učvršćivanju tradicionalnog kinesko-crnogorskog prijateljstva. Ovaj projekat predstavlja i najkonkretniju potvrdu toga i veliku šansu za dalje unapređenje saradnje u obostranom interesu. U tom pravcu želimo da najavimo našu spremnost za produbiljivanje saradnje kroz nastavak gradnje autoputa i realizaciju sljedeće dionice od Mateševa do Andrijevice na temelju javno-privatnog partnerstva ili nekog drugog finansijskog obrasca, koji bi svima odgovarao.

Sa gradnjom autoputa ne stavlja se tačka na saobraćajno povezivanje sa regionom. Crna Gora se nalazi na direktnoj liniji ekonomskog –pomorskog puta svile. Zato veliku šansu i dodatnu mogućnost za ekonomsku saradnju vidimo u Projektu “ Jedan pojas, jedan put. Ono što je za nas posebno značajno je da put vodi do Jadranskog mora i luka na Jadranu, što svakako posmatramo kroz mogućnost za razvoj crnogorske luke Bar i industrijskog parka u okviru nje. Zato veliki značaj dajemo Deklaraciji o Jadranskom, Baltičkom i Crnom moru, koju podržavamo i za koju smatramo da daje dodatni podstrek unapređenju saradnje.

Posebno želim da ukažem na značaj koji vidimo i kroz rekonstrukciju i modernizaciju željezničke pruge od Bara do Beograda i na taj način povezivanje sa evropskom željezničkom mrežom. Realizaciju ovog projekat vidimo kroz proširenje već ugovorenog projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Budimpešta-Beograd, za koji se očekuje da će zvanično otpočeti sredinom naredne godine. Nastavak projekta prema luci Bar imalo bi veliki komercijalni ali i nacionalni značaja za sve tri zemlje i značilo dodatni podsticaj državama Centralne i Jugoistočne Evrope, što bi uticalo na rast turizma, povećanje transporta roba i usluga, te ukupne ekonomske i investicione saradnje.

Ulaganjem napora u unapređenje infrastrukture i pojednostavljivanjem procedura koje će podsticati dolazak turista iz Kine, Crna Gora očekuje značajan priliv kineskih turista u skorijoj budućnosti. Sada već neke od kineskih kompanija razmatraju mogućnosti investiranja u hotele i druge turističke sadržaje u Crnoj Gori. S razlogom, jer je Crna Gora jedna od najbržerastućih turističkih ekonomija u svijetu, a prisutan je i rast broja kineskih turista. Crnu Goru je u 2015.godini posjetilo 13.362 turista iz NR Kine, što je za 68,4% više u odnosu na 2014. godinu, koji su ostvarili 18.170 noćenja, tj.25,9% više.

Imajući u vidu da odlazno turističko tržište Kine nastavlja da raste sa 120 miliona Kineza koji su putovali u inostranstvo 2015.godine, veliku šansu u okviru regionalnih tura vidimo i u zainteresovanosti kineskih turista za tkz.”crveni turizam”, odnosno za posjetu kulturno istorijskim spomenicima i obilježjima iz socijalističkog perioda.

Uz gorepomenutu saradnju prepoznajemo veliki potencijal i u ulaganjima u oblasti poljoprivrede. Kao značajan projekat u ovoj oblasti uvidjeli smo uzgajanje i proizvodnju ljekovitog bilja. U Crnoj Gori ima preko 400 vrsta ljekovitog bilja čiji je kvalitet izuzetan. Takođe, obiluje površinama pogodnim za uzgoj plantažnog ljekovitog bilja. Nadamo se da će kineske kompanije prepoznati mogućnost investiranje i u ovoj oblasti.

Dame i gospodo,

Kao što se može zaključiti postoji više oblasti u kojima možemo saradjivati. Region CEE ima jak potencijal za ekonomski rast i takav potencijal bi trebalo iskoristiti. Dodatno, istorija, geografija i kultura povezuje zemlje Centralne i Istočne Evrope i NR Kinu i obavezuju nas da zajednički nastojimo da izgrađujemo bolju budućnost naših država.

Ubijeđen sam da smo u okviru ove saradnje dodatno učvrstili međusobno povjerenje i da će se naša uspješna saradnja nastaviti i u godinama ispred nas.

I na kraju ističem da predložene Riga smjernice, kao i Deklaracija tri mora i nova inicijativa Balticke povezanosti, predstavljaju više nego dobru osnovu za realizaciju prioritetnih projekata u regionu, i da su snažan motor našem budućem ekonomskom razvoju.

Sa ovim zaključujem uz konstataciju da nam slijede godine napornog rada i truda na putu ka dostizanju većeg ekonomskog rasta, ali vjerujem da nam na tom putu regionalna saradnja i inicijative poput ove mogu biti od velike koristi.

Hvala vam na pažnji!