Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ: Одржана Центална јавна расправа о Нацрту закона о електронској идентификацији и електронском потпису

САОПШТЕЊЕ:  Одржана Центална јавна расправа о Нацрту закона о електронској идентификацији и електронском потпису
Датум објаве: 01.11.2016 13:05 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу


Министарство за информационо друштво и телекомуникације је данас, у циљу отворене дискусије и активног учешћа заинтересованих страна, одржало Централну јавну расправу о Нацрту Закона о електронској идентификацији и електронском потпису.

У уводном дијелу Централне јавне расправе присутнима се обратио потпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације, проф.др Вујица Лазовић наводећи да се доношењем новог Закона о електронској идентификацији и електронском потпису ствара правни основ за даљи развој електронског пословања у Црној Гори, као и потпуно усаглашавање нормативе са европском регулативом. Овим Законом се рјешавају главни проблеми који отежавају и спрјечавају грађане и привреду да користе погодности електронских услуга, чиме се убрзава напредак у кључним областима дигиталне економије уз придавање нарочите пажње олакшавању сигурне електронске идентификације.

Кроз призму основних задатака Министарства, потпредсједник Лазовић је нагласио да је основни услов како би еПословања у привреди и администрацији, могло добро и поуздано функционисати, постојање система једнозначне, недвосмислене и непорециве електронске идентификације (еИД), која представља основ за правно функционисање електронских пословних и административних процеса и размјена електронских података и докумената. Сигурне и поуздане електронске трансакције су основ за изградњу повјерења у електронско пословање, које треба да представља један од кључних фактора за развој информационог друштва, као и за економски и социјални развој праћен модерним технологијама, истакао је у свом излагању потпредсједник Лазовић.

Суштину Нацрта закона о електронској идентификацији и електронском потпису појаснила је секретарка министарства мр Сандра Величковић истакавши да је циљ овог закона јачање повјерења у електронско пословање.

То је, када су наше прилике у питању, изазов и шанса. Изазов, због тога што упркос чињеници да Црна Гора према истраживању Свјетског економског форума по конкурентности у области ИЦТ-а заузима високо 51 мјесто у конкуренцији 139 земаља свијета. Када је у питању коришћење ИЦТ-а у бизнису не можемо се похвалити резултатима. Наиме, према употреби ИЦТ-а у трансакцијама између бизниса заузимамо 90 мјесто, употреби интернета у трансакцијама између бизниса и корисника 84 мјесто, а чак 96 мјесто када је у питању примјена нових организационих модела попут рада на даљину. Зато, за малу и отворену економију каква је црногорска, ту стоји шанса да кроз већу примјену ИЦТ-а у бизнису побољшамо конкурентност економије и подстакнемо њен раст, истакла је Величковић и појаснила зашто је важно унапређење правног оквира за развој електронског пословања те да Нацрт закона управо предстваља нормативни искорак у том смислу.

Практична примјена закона има вишеструке предности посебно за бизнис. Рецимо, данас потписивање уговора и споразума знатно успорава пословне операције. Зато се у Европи помиње концепт „дигиталног менаџмента уговорима“ што подразумијева да се све фазе од преговора до закључивања уговора заврше електронски. Према истраживању ЕК то може да донесе до пет пута ниже цијене, до 30% раста у продуктивности и чак четири пута брже одговоре на корисничке захтјеве. Примјена закона може да има позитивне импликације на широк спектар пословних процеса у пословима кредитирања, истакла је секретарка Величковић уз закључак да нам предстоји изазован посао на подстицању привреде да користи средства електронске идентификације у циљу трансформације бизниса ка компанијском расту а онда и расту економије земље.

Јавној расправи су присуствовали представници државних органа, инстутуција и невладиног сектора. Од стране присутних је дато више корисних коментара и сугестија на предложени Нацрт закона.Министарство за информационо друштво и телекомуникације