Manja slova Veća slova RSS

>

Više portala u CG pod hakerskim napadima

Datum objave: 16.10.2016 13:20 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije obavještava javnost da su danas (nedjelja, 16. oktobar 2016. godine) od 8 časova prijavljeni mnogobrojni hakerski napadi na portale u Crnoj Gori.

Između ostalih hakerski napadi su izvršeni na portale Cafea del Montenegro – CDM (www.cdm.me), Radija „Antena M“ (www.antenam.net) kao i na sajt Demokartske partije socijalista Crne Gore (www.sigurnimkorakom.me).

Sajt nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (www.cdtmn.org) i svi njegovi poddomeni pod konstantnim su hakerskim napadima od četvrtka 13. oktobra 2016. godine. Riječ je o DDOS vrsti napada, kao i o nebrojeno mnogo pokušaja pristupa administrativnom dijelu ili direktno sistemskim datotekama.

Nacionalni CIRT tim preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti u koordinaciji sa državnim organima kako bi napadi bili spriječeni, crnogorski portali nesmetano funkcionisali, a javnost bila pravovremeno informisana na dan izbora.

CIRT tim je obaviješten i o tome da je napadnuta i infrastruktura Crnogorskog telekoma, ali da su napadi uspješno odbijeni.

DdoS napad (Distributed Denial of service) je pokušaj napadača sračunat da učini web server nedostupnim korisnicima kojima je on namijenjen, onesposobljava mrežu, računar ili neki drugi dio infrastrukture na način da ne mogu funkcionisati.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE / MINISTARSTVO ZA INFORMACONO DRUŠTVO I TELEKOMUNIKACIJE