Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потпредсједник Лазовић на Бледу: Вријеме је да се окупимо око динамичног економског развоја за нова радна мјеста

Потпредсједник Лазовић на Бледу: Вријеме је да се окупимо око динамичног економског развоја за нова радна мјеста
Датум објаве: 05.09.2016 13:55 | Аутор: Министарство за информационо друштво и телекомуникације

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


   
  
Излагање потпредсједника Владе и министра за информационо друштво и телекомуникације проф. др Вујице Лазовића на Конференцији „Дигитална трансформација у земљама Западног Балкана” на Бледу можете преузети овдје.
  
 
  
Дигитална трансформација је један од основних предуслова за економски развој, али и за компетитивност. Модерне технологије су генератори раста у данашњем високо глобализованом друштву, а наше државе не могу и не смију бити изузетак. Вријеме је да превазиђемо подјеле и да се окупимо око динамичног економског развоја за нова радна мјеста, а прије свега за стварање већих могућности за младе, рекао је потпредсједник Владе Црне Горе и министар за информационо друштво и телекомуникације проф. др Вујица Лазовић, на Министарском састанку “Дигитална трансформација у земљама Западног Балкана '', који је одржан данас на Бледу.

На Министарском састанку, организованом у склопу Бледског стратешког форума, којем су присуствовали министри задужени за телекомуникације и јавну управу из земаља Западног Балкана, Хрватске и Словеније, разматране су основе за дигиталну трансформацију друштва и могућности коришћења дигитализације за потребе регионалне економске сарадње и развоја.

Изазов за скорију будућност је да Црна Гора буде високо развијено информационо друштво са што већим бројем ИЦТ стручњака, у којем ће ниво примјене информационих технологија бити на нивоу земаља чланица Европске уније. То се првенствено постиже уколико остварујемо циљеве из Дигиталне агенде за Европу која је прва од седам кључних иницијатива предвиђених програмом Стратегије Европа 2020. Влада Црне Горе је опредијељена да развија информационо друштво са јасном визијом напретка информационо-комуникационих технологија, свјесна да нове технологије омогућавају снажан економски развој, истакао је Лазовић.

Руководимо се јасном визијом: Црна Гора – дигитално друштво. А ту смо на самом почетку у погледу нивоа коришћења могућности интернета и технологија од стране бизниса, па је у дијелу дигиталне економије управо то повећање нивоа искоришћености наш најкрупнији задатак. Бизниси морају са своје стране препознати те бенефите, а наше је да им то омогућимо како кроз едукацију, тако и кроз стварање повољног развојног амбијента. У дигиталној економији не постоји више готово ништа што је само локално и ограничено и сматрам да нас прави развој чека онда када то и бизниси сами препознају, закључио је Лазовић.

На маргини састанка о дигиталној трансформацији у земљама Западног Балкана, потпредсједник Лазовић је имао билатералне сусрете са потпредсједником Владе и министом за јавну управу Републике Словеније Борисом Копривникаром, и министром за јавну управу Републике Косово Махиром Јагчуларом, током којих су размијењена искуства о дигитализацији и изазовима за изградњу квалитетног повезивања региона. 


Министарство за информационо друштво и телекомуникације