Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Конференција за медије поводом промоције нових е-услуга

Конференција за медије поводом промоције нових е-услуга
Датум објаве: 07.04.2016 12:18 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу


 

Министарство за информационо друштво и телекомуникације и Министарство просвјете одржали су данас, 7. априла 2016. године конференцију за медије поводом пет година портала еУправе и промоције е-услуга Министарства просвјете.
На конференцији су говорили генерални директор Директората за развој електронске управе Министарства за информационо друштво и телекомуникације Стеван Љумовић, генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама, Аријана Николић Вучинић и главни администратор портала еУправа, Весна Симоновић.

- Портал еУправа је званично почео са радом 7. априла 2011. године и у сарадњи са пет државних институција је, грађанима и правним лицима, у почетку обезбиједио 12 електронских услуга. На основу посљедње урађене Анализе Портала за 2014. годину на порталу еУправа, на дан 31.12.2014. године било је доступно 77 е-услуга и то 34 е-услуга информативног типа, 43 – е-услуга електронског типа, док је на данашњи дан 7. априла доступно 165 е-услуга у надлежности 28 органа државне управе и то 53 - е-услуга информативног типа и 112 - е-услуга електронског типа. Такође, по истраживању Уједињених Нација Црна Гора на ранг листи свјетског развоја еГовернмента за 2014. годину на 45. мјесту од 194 земље чланице УН, чиме је позиционирана на првом мјесту у регину, рекао је Стеван Љумовић.

- Министарство просвјете ове године је посебан акценат ставило на креирање електронских сервиса, који ће омогућити брже и економичније пружање услуга грађанима, организацијама и установама, поред традиционалног начина и у електронском облику, у било ком тренутку независно од радног времена Министарства, чиме се штеди вријеме и смањују трошкови странке. Од почетка ове године до данас, креирали смо 12 еСервиса. Неки су информативни, поједини, поред информисања дају могућност да се преузму и одређени обрасци за попуњавање, а постоји и низ сервиса који су у потпуности електронски, гдје странка подноси захтјев, прати његову реализацију и добија одговор без доласка у Министарство , рекла Аријана Николић Вучинић.