Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Smjernice za razvoj i upravljanje Internet prezentacijama državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne samouprave

Datum objave: 01.03.2016 14:48 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije izradilo je "Smjernice za razvoj i upravljanje Internet prezentacijama državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne samouprave" u skladu sa Programom rada Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, a na osnovu strateških dokumenata iz ove oblasti i postojeće pravne regulative u Crnoj Gori.

Osnovni cilj ovog dokumenta je da se ukaže na važnost Internet prezentacija državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne samouprave, koje moraju obezbijediti kvalitetnu komunikaciju sa građanima i privrednim subjektima. To se postiže kroz vizuelnu prepoznatljivost, kvalitetan sadržaj i efikasno upravljanje Internet prezentacijama u cjelokupnom procesu nabavke, izrade, održavanja i bezbjednosti.

Sagledavanje iskustava u izradi sličnih smjernica zemalja iz regiona pomoglo je u definisanju ključnih aspekata i rješenja u ovom dokumentu. U obzir su uzete preporuke i međunarodni standardi iz oblasti Web dizajna, standardi životnog ciklusa Internet prezentacija i preporuke W3C konzorcijuma (eng. World Wide Web Consortium). Dio smjernica koji se bavi e-Pristupačnošću kreiran je uz pomoć ekspertske pomoći TAIEX programa koju je Evropska komisija pružila Ministarstvu.

Od organa se očekuje da ove smjernice pažljivo razmotre i uzmu u obzir u toku procesa izrade, izmjene ili unapređenja Internet prezentacija.

Kompletan tekst smjernica možete pročitati ovdje.