Manja slova Veća slova RSS

>

Održana radionica „Informaciona i medijska pismenost u biblioteci i školi“

Održana  radionica „Informaciona i medijska pismenost u biblioteci i školi“
Datum objave: 24.04.2015 15:32 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


MIDTU e-učionici Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u ponedjeljak, 20. aprila održana je jednodnevna radionica „Informaciona i medijska pismenost (IMP) u biblioteci i školi“.

Radionica je dio projekta UNESCO Participacija 2014/2015 „Informaciona i medijska pismenost (IMP) - Strategija i edukacija“ koji tokom ove godine realizuje Nacionalna biblioteka, u saradnji sa Mministarstvom kulture, Minstarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije, Zavodom za školstvo i NVO Biblioteka Plus.

Radionicu je vodila prof. dr Gordana Stokić Simončić, šef Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, a polaznici su bili odabrani bibliotekari gradskih i školskih biblioteka iz devet crnogorskih gradova: Pljevlja, Berana, Mojkovca, Nikšića, Podgorice, Cetinja, Kotora, Herceg Novog i Bara.

Pored 14 polaznika, aktivnih učesnika, radionicu su pratile predstavnice institucija koje sa Nacionalnom bibliotekom sarađuju u ovom projektu: dr Dušanka Popović i Danijela Đilas iz Zavoda za školstvo i Emina Kalač i Vanja Lazarević, savjetnice u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, kao i bibliotekari Nacionalne biblioteke: Vesna Vučković, Irena Đurković i Jovan Katnić.

Učesnici su dobili dio odabrane literature i priliku da se upoznaju sa konceptom i važnošću IMP u savremenom svijetu i ekonomiji znanja. Takođe, kroz diskusiju su sagledali praktične mogućnosti da znanja o IMP promovišu u ustanovama i lokalnim sredinama iz kojih dolaze jer se njihov doprinos projektu sastoji u tome da do kraja godine održe istovjetne radionice za svoje kolege i korisnike biblioteka.