Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Успостављен широкопојасни приступ интернету у граничним областима планине Проклетије

Успостављен широкопојасни приступ интернету у граничним областима планине Проклетије
Датум објаве: 08.07.2015 15:45 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу Видео Видео
Потпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације проф.др Вујица Лазовић, говорећи данас на церемонији поводом успјешног окончања прве фазе пројекта „Повезивање широкопојасним интернетом граничних области планине Проклетије“, подсјетио је на опредијељеност Црне Горе да на свим нивоима учини напредак у достизању стандарда и учвршћивању сарадње са европском заједницом, као и на испуњавања свих сљедећих обавеза у оквиру евроатлантске агенде.

“Имплементација широкопојасног приступа интернету у планинским подручјима Андријевице, Гусиња, Плава и Рожаја обезбједиће додатни подстрек даљем развоју планинског туризма, који је препознат као један од стратешких развојних праваца, али и других потенцијала ове регије. Савремено дигитално друштво захтијева снажну и опште доступну инфраструктуру, која омогућава конекције велике брзине, и у овом тренутку смо у потпуности одговорили том захтјеву, реализацијом широкопојасног приступа интернету у планинским подручјима на преко 2.000 метара надморске висине, са брзинама од 20 Мбит/с, што је било незамисливо до прије пар година, истакао је потпредсједник Лазовић. У том контексту је нагласио да је реализација овог пројекта у потпуности компатибилна са визијом Министарства за информационо друштво и телекомуникације на обезбјеђивању широкопојасног приступа интернету на цијелој територији државе.

На церемонији одржаној данас на катуну Штавна, присутнима се обратила и министарка за иновације и јавну управу Албаније Милена Харито која је истакла да се у овом пројекту огледа посвећеност обје земље које су учествовале у његовој реализацији да, кроз креирање синергије у области информационо-колуникационих технологија, континуирано раде на промоцији туризма у руралним подручјима, чиме се у многоме доприноси економском и културном развоју обје земље.

Пројекат „Повезивања широкопојасним интернетом граничних области планине Проклетије “ реализује се у оквиру прекограничне сарадње Црне Горе и Албаније уз подршку Европске уније, са циљем да се премости дигитални јаз и пружи подршка регионалном развоју.

Данашњом церемонијом и званичним пуштањем у рад Интрнета на локалитетима планинског подручја Андријевице, Гусиња, Плава и Рожаја, успјешно је окончана прва фаза пројекта, док се потпуна реализација може очекивати у току наредних мјесеци, отварањем дигиталног музеја у Улцињу.

Министарство за информационо друштво и телекомуникације / Биро за односе с јавношћу