Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

На Жабљаку представљен пројекат “Промоција повезивања широкопојасним интернетом граничних области планине Проклетије”

На Жабљаку представљен пројекат “Промоција повезивања широкопојасним интернетом граничних области планине Проклетије”
Датум објаве: 24.02.2015 10:27 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу


У оквиру пленарних презентација на 20. јубиларном Међународном научно-стручном скупу ИТ2015 на Жабљаку, Министарство за информационо друштво и телекомуникације представило је пројекат “Промоција повезивања широкопојасним интернетом граничних области планине Проклетије”.

Сходно Стратегији развоја инфромационог друштва од 2012. до 2016. године и активностима којима ће се максимално искористити друштвени и економски потенцијал ИЦТ-а, нарочито Интернета као значајног средства привредне и друштвене дјелатности, Министарство за информационо друштво и телекомуникације је започело имплементацију пројекта “Промоција повезивања широкопојасним интернетом граничних области планине Проклетије”.

Пројекат се финансира из средстава ЕУ у оквиру програма ИПА прекограничне сарадње Црне Горе и Албаније и састоји се из два дијела: Успостављање и развој широкопојасног Интернета у граничној области планине Проклетије и Дигитализације музеја у Улцињу.

Циљ пројекта је промоција социо-економског раста и конкурентности у планинском предјелу граничне области кроз услуге широкопојасног Интернета и подршка модернизацији музеја у Улцињу у циљу боље промоције и веће посјећености.

Повећање доступности Интернета и повезивање прекограничних области које припадају масиву Проклетија одлична је подршка даљем развоју планинског туризма у овом крају. Док су допринос укупном смањењу дигиталног јаза између сјевера и југа и подршка пословном сектору на пољу промоције и приступачности својих сервиса крајним корисницима, као и подршка предузетништву и креативној енергији у планинским областима, само неки од бенефита који ће бити обезбијеђени реализацијом овог пројекта.