Manja slova Veća slova RSS

>

Na Žabljaku predstavljen projekat “Promocija povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije”

Na Žabljaku predstavljen projekat “Promocija povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije”
Datum objave: 24.02.2015 10:27 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


U okviru plenarnih prezentacija na 20. jubilarnom Međunarodnom naučno-stručnom skupu IT2015 na Žabljaku, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije predstavilo je projekat “Promocija povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije”.

Shodno Strategiji razvoja infromacionog društva od 2012. do 2016. godine i aktivnostima kojima će se maksimalno iskoristiti društveni i ekonomski potencijal ICT-a, naročito Interneta kao značajnog sredstva privredne i društvene djelatnosti, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije je započelo implementaciju projekta “Promocija povezivanja širokopojasnim internetom graničnih oblasti planine Prokletije”.

Projekat se finansira iz sredstava EU u okviru programa IPA prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije i sastoji se iz dva dijela: Uspostavljanje i razvoj širokopojasnog Interneta u graničnoj oblasti planine Prokletije i Digitalizacije muzeja u Ulcinju.

Cilj projekta je promocija socio-ekonomskog rasta i konkurentnosti u planinskom predjelu granične oblasti kroz usluge širokopojasnog Interneta i podrška modernizaciji muzeja u Ulcinju u cilju bolje promocije i veće posjećenosti.

Povećanje dostupnosti Interneta i povezivanje prekograničnih oblasti koje pripadaju masivu Prokletija odlična je podrška daljem razvoju planinskog turizma u ovom kraju. Dok su doprinos ukupnom smanjenju digitalnog jaza između sjevera i juga i podrška poslovnom sektoru na polju promocije i pristupačnosti svojih servisa krajnim korisnicima, kao i podrška preduzetništvu i kreativnoj energiji u planinskim oblastima, samo neki od benefita koji će biti obezbijeđeni realizacijom ovog projekta.