Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потпредсједник Лазовић уручио награде за најбоље литерарне радове на тему „Ја у свијету технологија“

Потпредсједник Лазовић уручио награде за најбоље литерарне радове на тему  „Ја у свијету технологија“
Датум објаве: 23.04.2015 13:59 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу


Министарство за информационо друштво и телекомуникације је поводом Међународног дана дјевојчица у ИЦТ-у ( Гирлс ин ИЦТ Даy 2015) организовало такмичење за најбољи литерарни рад на тему „Ја у свијету технологија“.

Тим поводом је у четвртак, 23. 04. 2015. године уприличена свечаност на којој је потпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације, проф. др Вујица Лазовић додијелио награде за најбоље литерарне радове пристигле на конкурсу.

У свом излагању потпредсједник је подсјетио на чињеницу да су 50-их година прошлог вијека, када је математика била најпотребнија вјештина, у дјетињству рачунара, младе жене у Сједињеним Америчким Државама, по занимању математичари, писале прве компјутерске програме. Неке од њих су за то добиле и важна међународна признања. Међутим, у вријеме успона Била Гејтса и Стива Џобса, у вријеме када су персонални рачунари какве данас углавном користимо почели да мијењају свијет, проценат жена које изучавају компјутерске науке почео је нагло да пада. Самим тим, имамо огроман дефицит кадрова у области ИЦТ-а – према ранијим предвиђањима Европске комисије, чак 700 000 информатичара недостаје на европском тржишту у овом тренутку. Са друге стране, очекивања Комисије су да до 2018. године само сектор развоја и маркетинга апликација запосли чак 4.8 милиона људи.

У уводном дијелу, присутнима се обратила секретарка Министарства, мр Сандра Величковић која је подсјетила само на нека имена жена које су кроз историју направиле изузетан допринос у области информационо-комуникационих технологија. Указавши при том на чињеницу да су ученице показале да знају и ко је стваралац првог компјутерског програма, шта у свијету технологија предсатвља моћ, као и колико је важно знање и како један клик руши баријере времена и простора.

Земље чланице Међународне уније за телекомуникацију, посљедњег четвртка у априлу, традиционално обиљежавају Дан дјевојчица у ИЦТ-у са циљем да се младим женама приближе информационе и комуникационе технологије, да им се представе могућности за запошљавање у овој области, као и да се дјевојке подстакну на размишљање о каријери у сектору информационих и комуникационих технологија.

Конкурс је трајао од 2. до 15. априла, а право учешћа имале су ученице завршних разреда основних и средњих школа у Црној Гори.

Прво мјесто у категорији основних школа освојила је Лидија Ћорић , ОШ „Браћа Рибар“, Никшић, друго мјесто освојила је Невена Мујичић, ОШ „Вук Караџић“, Подгорица, док је треће мјесто припало Гордани Радуловић, ОШ „Сутјеска“, Подгорица.

У категорији средњих школа прво мјесто припало је Милици Грбовић, Средња мјешовита школа „17. септембар“, Жабљак, друго мјесто освојила је Марија Бурић, Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“, Подгорица, док је треће мјесто освојила Ирина Лакић, Гимназија „Слободан Шкеровић“, Подгорица.

По три набоља рада из основних и средњих школа награђене су сљедећим наградама:

Прва награда - лаптоп рачунар;

Друга награда - таблет рачунар;

Трећа награда - смарт телефон.

Лаптопове су донирали С&Т и ПИН Монтенегро, таблет рачунаре Министарство за информационо друштво и телекомуникације, смарт телефоне компанија М-тел и ЕЦДЛ обуку и сертификате компанија Чиком.

За све награђене обезбијеђена је бесплатна ЕЦДЛ обука и ЕЦДЛ сертификат, док првонаграђена из средње школе стиче право на волонтерски стаж у ИЦТ фирми спонзору конкурса.