Manja slova Veća slova RSS

>

Facebook u Crnoj Gori

Datum objave: 13.02.2014 09:37 | Autor: Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije

Ispis Štampaj stranicu


Facebook, najveće ime današnjice među društvenim mrežama, osnovan je 4. februara 2004. godine. Njegov osnivač, tadašnji student Harvarda Mark Zuckerberg imao je ideju da „umreži” kolege sa pomenutog Univerziteta, ne sluteći da će ova društvena mreža jednog dana postati informatički gigant. Društvena mreža Facebook, koja ovih dana slavi dest godina svog uspješnog postojanja, nekada je brojala svega par stotina korisnika, a danas je taj broj 1,23 milijarde korisnika. Decenija postojanja Facebook-a najbolji je primjer inovacija koje omogućava internet, a koje uvode značajne promjene u informacionom sistemu. Iako su ga mnogi upoređivali sa sajtom My space, Facebook se ipak izdvojio ne samo po tehničkoj virtuoznosti njegovog osnivača, već i po njegovom početnom ekskluzivitetu.

Dakle, na početku njegovog postojanja njegovi korisnici bili su samo studenti Univerziteta Harvard, kasnije studenti drugih univerziteta u Americi, a danas čitav svijet je član tog „ekskluzivnog” kluba. Facebook „groznica” u početku je vladala uglavnom među tinejdžerima, a najnovije teze govore o tome da upravo tinejdžeri sve više odbijaju činjenicu da njihovi roditelji budu na Facebook-u, pa čak i starije generacije sve češće otvaraju naloge na ovoj društvenoj mreži.

Međutim, nameće se pitanje o budućnosti ove društvene mreže, zbog vjerovanja da gubi važne korisnike-tinejdžere, a ujedno je i predmet kontroverzi zbog pitanja privatnosti i korišćenja ličnih podataka korisnika.

Interesantan je podatak da je najveći broj korisnika Facebook-a u Monaku, tačnije broj korisnika ove mreže je veći od broja stanovnika, dok je Kina zemlja sa najmanjim brojem korisnika ove društvene mreže.

Facebook nije zaobišao ni Crnu Goru, gdje privlači sve veći broj korisnika, pa i u našoj maloj državi se stvara novi „virtuelni svijet” u kojem se povećava broj osoba koji u njemu provode sve više vremena. Pomenutom u prilog ide podatak da pola populacije Crne Gore koristi Facebook društvenu mrežu, te da ima 300 hiljada aktivnih profila, od čega je svaki treći ljubitelj Facebook-a starosti od 18-24 godine. Facebook je veoma atraktivan „mehanizam” za promociju djelatnosti mnogih kompanija. Niske cijene medija kao i činjenica da korisnici postaju brend promoteri doprinosi sve većoj zastupljenosti kompanija na ovoj društvenoj mreži. Kompanije za rezultat imaju dobar marketing, komunikaciju u oba smjera, kao i kvalitetnu analizu tržišta i potrošača. Trend marketing promocije na ovoj društvenoj mreži imaju i kompanije u Crnoj Gori. Upravo one Facebook koriste za branding i uvođenje novih proizvoda. Malim kompanijama ovaj trend je interesantan zbog niskih cijena medija, a neprofitnim, sa druge strane, pomaže da ispitaju tržište. Priča o Facebook društvenoj mreži govori koliko su iskorišteni svi potencijali u oblasti marketinga, oglašavanja, PR, te u ovom duhu možemo dodati sve češće izgovorenu rečenicu: „Ko nije na Facebook-u, taj ne postoji”.

Na samom kraju možemo zaključiti da bez obzira na budućnost ove društvene mreže, Facebook je ostavio neizbrisiv trag u razvoju savremenog društva.

Autor: Vanja Lazarević, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije