Manja slova Veća slova RSS

>

U fokusu Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva tema – Žene i djevojčice u ICT-u

Datum objave: 17.05.2012 15:50 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


Priča o rodnoj ravnopravnosti žena odavno je postala dio naše svakodnevice. Razlozi za bavljenje ovom tematikom su razni, ali je cilj jedan – osigurati što veću zastupljenost žena u rukovodećim strukturama, na mjestima gdje se donose odluke kako bi žene bile bolje pozicionirane u društvu i osigurale sebi ekonomsku i finansijsku nezavisnost. Stigli smo do toga da nas pretvaraju u procente – pa treba da nas ima 3 % ovamo, 2 % onamo itd. Ni jedna brojka, u ovom kontekstu, nije mi bliska, jer smatram da je ne možemo dostići ili pak, da ćemo je prekoračiti samo onda kada na prostoru Crne Gore bude dovoljan broj žena koje su spremne da se uhvate u koštac sa četvorostrukom ulogom-majke, supruge, domaćice i poslovne žene. To bi trebalo da nam bude cilj , jer nas dominantna kompenzacija jednog za drugo, tradicionalnog za moderno, neće daleko odvesti!

Uvod sa feminističkim prizvukom dobra je uvertira u priču kojoj se na svjetskom nivou sve više poklanja pažnja.Teza koja se sve više eksploatiše i čija je pozadina uz borbu za jednakost polova, pokušaj da se nadomjesti rastući deficit ICT stručnjaka na globalnom nivou “okupirala” je najveće instance zadužene za razvoj informacionog društva zbog čega je i u fokusu ovogodišnjeg Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva tema “Žene i djevojčice u ICT-u”. Procjene deficita ICT stručnjaka dostižu brojku od oko 2 miliona, što otvara mogućnost za nova radna mjesta, ali i dilemu: kako osigurati konkurentnost sektora ako se ne promijeni odnos snaga na “terenu”?!

Ključ leži u otkrivanju odgovora na pitanje: zašto se, i u uslovima kad ICT generiše dobro plaćena mjesta, u uslovima kad mijenja naše živote, navike, pa i pozicije na skali svjetskih bogataša, žene ne opredjeljuju za studijske programe koji su vezani za ICT? Aktuelni podaci i kod nas idu na konto konstatacije da se mali broj žena opredjeljuje za neki od fakulteta iz oblasti ICT-a – na Univerzitetu Crne Gore, na studijskim programima koji su vezani za ICT trenutno aktivno studira 1340 studenata od čega 307 studentkinja, što će reći da djevojke čine nešto iznad 22 % u ukupnom broju studenata!

Deficit ICT stručnjaka, uz navedeno činjenično stanje signal je za akciju - signal da, ženama i djevojčicama, moramo prezentovati raznolikost i kreativnost poslova u ICT-u, govoriti o prednostima i promovisati ICT zanimanja, eliminisati rodne stereotipe, osigurati kvalitetno ICT obrazovanje… Nedavno obilježavanje Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u pokazalo je da ove i slične akcije mogu dati rezultat - pažnja sa kojom su gimnazijalke odslušale predavanja, te konstatacija da su ih izlaganja zaintrigirala da razmišljaju o opredjeljenju za neko od ICT zanimanja, najbolje potvrđuju navedeno.

Dakle, u realizaciji akcionog plana iz programa 7 (e-uključenost) Strategije razvoja informacionog društva od 2012-2016. godine posebnu pažnju moramo posvetiti poboljšanju digitalne pismenosti, ali i kampanji koja će ohrabriti žene da se obrazuju i grade karijere u oblasti ICT-a. Imajući u vidu akciju koja se sprovodi na globalnom nivou, treba vjerovati da će u ICT sektoru biti sve veći broj žena, koje će kao role modeli poslužiti za primjer djevojčicama kako da osiguraju ekonomsku snagu i samostalnost.

Za početak, neka nam kao primjer posluži dvadesetsedmogodišnja Amerikanka Marisa Evans, autorka web stranice “Go Try It On” koja dobro zarađuje zahvaljujući revolucionarnoj ideji o on-line kritikama modnih kombinacija i savjetima za dnevni stajling. Za relativno kratko vrijeme iznjedrila je kompaniju čija procijenjena vrijednost dostiže brojku od oko 3 miliona, a sve to zahvaljujući ICT-u!

Poruka je jasna - uz napredak ICT tehnologija, resursi mogu biti zadovoljeni samo ako se iskoristi potencijal ženskog dijela populacije, što je već iskazano strateško opredjeljenje na lokalnom i globalnom nivou. Ostaje da se nadamo da će žene i djevojčice prepoznati šansu!

Autor: Mr Sandra Veličković, Sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije