Manja slova Veća slova RSS

>

Edukacija roditelja najbolji put za zaštitu djece na internetu - Edukujte se i e-P@zite nas, mama i tata!

Datum objave: 09.04.2012 10:52 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


Niko bolje, otvorenije i direktnije od beranskih osnovaca nije identifikovao ključni izazov u zaštiti djece na internetu – na radionici koja je održana u okviru projekta “Spajamo generacije” poručili su: “Važno je da roditelje naučimo da koriste net”! Za razliku od mnogih odraslih, koji dok svijetom svakog minuta elektronskom poštom putuje oko 168 miliona poruka, otvaraju polemike “za” i “protiv” interneta, ambasadori sigurnog interneta i njihovi vršnjaci nemaju tu dilemu. Nemam je ni ja, ni većina mojih kolega koji ne odvajaju fizički od virtuelnog svijeta, jer je ovaj drugi svijet postao i sve više je dio realnog.

Štaviše, beranski osnovci su nas samo podsjetili na to koliko je uloga roditelja danas složenija u odnosu na vrijeme kad smo odrastali oslobođeni prijetnji iz virtuelnog svijeta. Ali, pravila lijepog ponašanja i zamke odrastanja ostale su iste!

Naime, nije internet jedino mjesto na kojem vrebaju opasnosti od prevara, lažnog predstavljanja, zloupotreba ličnih podataka itd. ali jeste baza neprocjenjive vrijednosti, koja nam uz pravilno korištenje, bolje od bilo koje druge može, učiniti dostupnim obrazovanje, učenje, razvijanje vještina itd.

Primjeri o upotrebi, odnosno, zloupotrebi interneta, o kojima možemo čitati najčešće na netu, upravo potvrđuju iznijete konstatacije. Tako saznajemo da djeca na internetu formiraju grupe “koje mrze…učenika, nastavnika, profesora”… zato što su debeli, ružni, mršavi, strogi… ali i uče, rade zajedno domaće zadatke. Kao pandan ovom obliku devijacija na internetu, poznatijim kao sajber zlostavljanje, pomenuću okrutnost nekih sedmogodišnjaka koje poznajem, koji otvoreno saopštavaju drugarici da “ ne žele da šetaju sa njom na odmoru jer je”, upotrijebiću neuporedivo blaži izraz od njihovog komentara, punačka!

Paralela navodi na zaključak da za one koji su skloni devijacijama internet je samo sredstvo za ispoljavanje ustaljenih normi ponašanja, ali fakat, ima i onih koji u neznanju postanu žrtve virtuelnih opasnosti, što može imati ozbiljne posljedice na psihofizičko zdravlje djeteta!

No, važno je da imamo lijek za zaštitu djece od najčešćih opasnosti koje vrebaju na internetu, a to je intenzivna edukacija odraslih, prvenstveno roditelja i vaspitanje i obrazovanje djece.

Da bi lijek imao dejstvo moramo naučiti da ga pravilno konzumiramo, što jedino možemo uraditi kroz unapređenje znanja i vještina u upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija. I upravo je u Strategiji razvoja informacionog društva od 2012 -2016. godine fokus stavljen na podsticanje većeg korišćenja modernih tehnologija, sa posebnim akcentom na populaciju od 25 -54 godina starosti, koja po nivou znanja značajno zaostaje za evropskim prosjekom za razliku od mlađe populacije koja koristi internet gotovo na nivou EU prosjeka.

Dakle, mali ulog za ostvarenje velikog cilja – bolje zaštite djece na internetu ! A ostvarenje cilja zahtijeva odgovornost, preduzimljivost i inicijativnost roditelja. Put do cilja je jednostavniji kad učitelje imamo kod kuće jer mnoga istraživanja pokazuju da su djeca informatički pismenija od roditelja. Zato dajte djeci šansu da Vas nauče šta znaju, osjećaće se važnim, a roditelj spremnim da uz nova znanja dijete podučava i internet bontonu koji je, uzgred budi rečeno, isti kao i u realnom svijetu – ne komuniciraj sa neznancima, čuvaj lične podatke time štitiš privatnost, ne odgovaraj na uvredljive poruke, dijeli iskustva sa odabranim osobama itd.

Zato roditelji, učite da koristite računar i ne dozvolite da potencijalna opasnost na internetu metastazira u problem koji ćete riješiti time što ćete zabraniti djetetu da koristi računar i internet. Ne, u vrijeme kad su i jedno i drugo dio porodice. Uostalom, zar nam nisu poručili : edukujte se, i e-P@zi te nas, mama i tata!

Autor: Mr Sandra Veličković, Sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije