Manja slova Veća slova RSS

>

O PROJEKTU MINISTARSTVA ZA INFORMACIONO DRUŠTVO I TELEKOMUNIKACIJE – „Prvi izazov: Dobrodošli u Crnu Goru“

Datum objave: 22.03.2012 11:32 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


MIDTU cilju promocije informacionog društva i afirmacije programiranja na android platformama, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije pokrenulo je Projekat „Prvi izazov: Dobrodošli u Crnu Goru“.

Projekat se realizuje u saradnji sa renomiranom ICT kompanijom Telemont.

Takođe, jedan od ciljeva Projekta jeste da se potencijali naše Države, odnosno informacije o njoj, prikažu, odnosno učine dostupnim na savremenim tehnološkim uređajima.
Razlog za pokretanje ovog Projekta je taj što je android najpopularnija mobilna platforma na svijetu, razvijena od strane Open Handset Alliance, koji čini konzorcijum 86 kompanija, predvođenih kompanijom Google.

Prema podacima za 2011. godinu, preko 50% smart telefona je na Android platformi i proizvodi ih više svjetskih proizvođača: Samsung, LG, ZTE, Huawei, HTC, Motorola, Sony Ericsson, Asus, Cisco itd.

Glavni cilj Projekta je razvoj, odnosno promocija informacionog društva kroz upotrebu savremenih mobilnih platformi i aplikacija, ali i promocija Crne Gore, odnosno njenih turističkih i drugih potencijala.

U tom smislu, Organizator je objavio Javni poziv za izradu prezentacije Crne Gore, koja će biti operativna, odnosno dostupna, na telefonima sa android platformom. Poziv je otvoren do 10. 06. 2012. godine.

MIDTNajbolja rješenja će biti nagrađena novčanim nagradama. Nagrade su podijeljene u tri kategorije: prva nagrada 3.000 eura, druga 2.000 eura i treća 1.000 eura. Takođe, sljedećih sedam nagrađenih dobiće HTC telefone. U komunikaciji sa drugim državnim institucijama, najbolje rješenje će dobiti svoju primjenu u praksi. Treba napomenuti da će realizaciju Projekta, kao i njegovu kasniju implementaciju, pratiti odgovarajuća marketinška i PR kampanja, što smatramo posebno značajnim za afirmaciju autora i njihovih rješenja.

Pristigle radove će ocjenjivati Komisija, imenovana od strane Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, u čijem sastavu su ugledni stručnjaci iz oblasti ICT-a, na čelu sa dr Milicom Vukotić, dekanom Fakulteta za informacione tehnologije na Univerzitetu Donja Gorica.

Sve informacije o ovom Projektu mogu se naći na sajtu Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, na adresi www.mid.gov.me

Važno je napomenuti da je ovaj Projekat kompatibilan sa nedavno usvojenom „ Strategijom korišćenja Open Source tehnologija u Crnoj Gori.

Dakle, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, korz ovu Strategiju, želi da ukaže na brojne prednosti korišćenja Open Source tehnologija. Prije svega, razvojem Open Source tehnologija umanjuje se zavisnost institucija i društva od komercijalnih platformi, tj. od valsničkih softverskih rješenja. Cijena ovih rješenja je neuporedivo niža od komercijalnih rješenja, što dovodi do velikih ušteda u razvoju i održavanju informacionih sistema. Danas u svijetu veliki broj informacionih sistema koji traže maksimalni stepen bezbjednosti je implementiran upravo na Open Source platformama.

Važno je naglasiti da strateški ciljevi korišćenja Open Source rješenja nijesu usmjereni protiv komercijalnih softvera, već su morivisani isključivo nadogradnjom postojećih rješenja, tamo gdje je to moguće, kao i podsticanjem razvoja softverskih rješenja u našoj Državi.

Autor: Radule Novović, pomoćnik ministra za promociju informacionog društva