Manja slova Veća slova RSS

>

Najbolji načini da ubrzate svoj računar

Najbolji načini da ubrzate svoj računar
Datum objave: 29.02.2016 14:40 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


Svima nam se ponekad dogodi da poželimo da laptop ili PC bacimo kroz prozor kada uspore. Evo šta možete da uradite kako biste ubrzali svoj računar.

Ugasite ga i upalite

Ako kompjuter ugasite, tim postupkom možete da uradite čišćenje svih procesa koji su "zapeli" i usporavaju rad.

Proverite da li je sve ažurirano

Vaš operativni sistem, aplikacije i sve drugo može da radi usporeno ako nije ažurirano. Ne samo da će update ukloniti viruse i druge stvari koje ga mogu usporiti, nego ćete imati i najbolji softver za vaš računar.

Background programi

Tokom vremena vaš kompjuter može da pokupi brojne programe koji vam ne trebaju. Ti beznačajni programi će trošiti značajno vreme vašeg procesora, pa uđite u Task Manager i proverite koji programi trenutno rade, pa ako primetite bilo šta što vam ne treba, ugasite to.

Takođe, proverite procese kako biste videli postoji li išta nepotrebno ili sumnjivo, pa uz pomoć Googlea proverite sve za šta niste sigurni čemu služi. Uđite u Start, pa Programs i zatim Startups. Tu ćete naći sve što se otvara kad upalite kompjuter.

Prostor za skladištenje

Prostor na hardu ne znači da ćete imati dovoljno mesta za svoje datoteke, nego vaš računar često koristi slobodan prostor na hardu kako bi tu privremeno ostavio stvari koje kasnije mogu da mu zatrebaju. Zapamtite da bi barem 10 odsto vašeg harda trebalo da bude slobodno, da uvek imate dovoljno prostora za sve što može da vam zatreba.

Najbolji način da dođete do novog slobodnog prostora jeste da premestite stvari koje zauzimaju mnogo prostora na drugi hard, recimo fotografije, filmove ili muziku koje ne koristite često možete prebaciti na spoljašnji hard. Uz to, proverite imate li na računaru mnogo stvari koje ne koristite, u čemu vam mogu pomoći aplikacije poput PC Decrapifiera koji će ‘pokupiti’ sve stvari koje niste dugo koristili.

Poluispravan hardver i tvrdi diskovi


Hardver stari i usporava rad. To pogotovo važi za tvrde diskove, od kojih većina ima pokretne delove koji se mogu "izlizati" tokom upotrebe. Zato je dobro proveriti zdravlje vašeg tvrdog diska uz pomoć programa poput ScanDiska. Ako se pokaže da je sve u redu, proverite da slučajno vaš kompjuter ne slaže podatke na pogrešan način, uz pomoć Defraga.

Pretraživači

Priznajte da većinu vremena na kompjuteru provedete koristeći internet, a bez obzira treba li vam on za posao ili zabavu, ako je vaš pretraživač usporen može vam se činiti da je smak sveta blizu.

Prva stvar koju morate da uradite jeste da vidite da li je sve ažurirano, što Firefox, Chrome i Safari čine automatski. Ali ako se situacija i dalje ne menja, vreme je za čistku. Izbrišite sve iz istorije što možete, zajedno s kolačićima i svim drugim ponuđenim, što bi trebalo malo ubrzati stvari. Zatim proverite dodatke koje ste instalirali, jer i oni mogu usporiti rad računara, pa izbrišite sve što vam nije preko potrebno.

Na kraju, znajte da je ponekad sasvim dovoljno da umesto jednog pretraživača počnete da koristite drugi. Proverite koji najbrže radi i ne brinite, brzo ćete se navići na drugi. A sve potrebne informacije i tako možete bez problema sačuvati, piše Independent.


Izvor: b92.net