Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Најбољи начини да убрзате свој рачунар

Најбољи начини да убрзате свој рачунар
Датум објаве: 29.02.2016 14:40 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу


Свима нам се понекад догоди да пожелимо да лаптоп или ПЦ бацимо кроз прозор када успоре. Ево шта можете да урадите како бисте убрзали свој рачунар.

Угасите га и упалите

Ако компјутер угасите, тим поступком можете да урадите чишћење свих процеса који су "запели" и успоравају рад.

Проверите да ли је све ажурирано

Ваш оперативни систем, апликације и све друго може да ради успорено ако није ажурирано. Не само да ће упдате уклонити вирусе и друге ствари које га могу успорити, него ћете имати и најбољи софтвер за ваш рачунар.

Бацкгроунд програми

Током времена ваш компјутер може да покупи бројне програме који вам не требају. Ти безначајни програми ће трошити значајно време вашег процесора, па уђите у Таск Манагер и проверите који програми тренутно раде, па ако приметите било шта што вам не треба, угасите то.

Такође, проверите процесе како бисте видели постоји ли ишта непотребно или сумњиво, па уз помоћ Гооглеа проверите све за шта нисте сигурни чему служи. Уђите у Старт, па Програмс и затим Стартупс. Ту ћете наћи све што се отвара кад упалите компјутер.

Простор за складиштење

Простор на харду не значи да ћете имати довољно места за своје датотеке, него ваш рачунар често користи слободан простор на харду како би ту привремено оставио ствари које касније могу да му затребају. Запамтите да би барем 10 одсто вашег харда требало да буде слободно, да увек имате довољно простора за све што може да вам затреба.

Најбољи начин да дођете до новог слободног простора јесте да преместите ствари које заузимају много простора на други хард, рецимо фотографије, филмове или музику које не користите често можете пребацити на спољашњи хард. Уз то, проверите имате ли на рачунару много ствари које не користите, у чему вам могу помоћи апликације попут ПЦ Децрапифиера који ће ‘покупити’ све ствари које нисте дуго користили.

Полуисправан хардвер и тврди дискови


Хардвер стари и успорава рад. То поготово важи за тврде дискове, од којих већина има покретне делове који се могу "излизати" током употребе. Зато је добро проверити здравље вашег тврдог диска уз помоћ програма попут СцанДиска. Ако се покаже да је све у реду, проверите да случајно ваш компјутер не слаже податке на погрешан начин, уз помоћ Дефрага.

Претраживачи

Признајте да већину времена на компјутеру проведете користећи интернет, а без обзира треба ли вам он за посао или забаву, ако је ваш претраживач успорен може вам се чинити да је смак света близу.

Прва ствар коју морате да урадите јесте да видите да ли је све ажурирано, што Фирефоx, Цхроме и Сафари чине аутоматски. Али ако се ситуација и даље не мења, време је за чистку. Избришите све из историје што можете, заједно с колачићима и свим другим понуђеним, што би требало мало убрзати ствари. Затим проверите додатке које сте инсталирали, јер и они могу успорити рад рачунара, па избришите све што вам није преко потребно.

На крају, знајте да је понекад сасвим довољно да уместо једног претраживача почнете да користите други. Проверите који најбрже ради и не брините, брзо ћете се навићи на други. А све потребне информације и тако можете без проблема сачувати, пише Индепендент.


Извор: б92.нет